"Una corneta se desgajó del resto y dejó caer las dos primeras notas del tema, apoyándose en ellas como en un trampolín. Bix dio el salto en pleno corazón, el claro dibujo se inscribió en el silencio con un lujo de zarpazo." Julio Cortázar, Rayuela-1963 (cap.10)

jueves, 9 de enero de 2014

Pitch Perfect (Dando la Nota)

Hola a tots i totes, anem a analitzar auditivament la banda sonora de Pitch Perfect i a comparar les versions vocals a capella amb les originals. Totes les cançons són conegudes, algunes molt actuals i altres més antigues, peró quasi totes d´allò més interessant.

En realitat la tradició americana del cant vocal a capella per a veus iguals (tot homes) és prou antiga, al menys del segle XIX, quan les barberies eren veritables centres de reunió social, i mentres s´esperava el torn del barber sempre havia a qui agradava cantar les cançons tradicionals folklòriques, Blues, Gospel o alegres cançonetes de moda. Aquesta tradició s'anomena Barber Shop Music. També tens una wiki explicativa en espanyol , més curteta: per conèixer la música popular del segle XX, sempre és millor buscar la informació en anglés. Un exemple antic peró ilustratiu en The Music Man.

Poc a poc, la Barber Shop Music es va convertir en un estil, aparegueren també grups de/amb dones i el repertori incorporà cançons de major complexitat, com és el cas d'algunes versions de Pitch Perfect, on a més se sent molt la influència de la percussió vocal procedent d'antigues tradicions de la India, el Brasil dels anys 1970 i sobre tot del  Beatboxing, desenvolupat per acompanyar el Rap. Per cert, en The Music Man es comprén molt bé com ha pogut desenvoluparse aquest estil en els EUA!

En el següent enllaç tens el llistat de moltes cançons,- no totes-, versionades en la pel.lícula, amb el cantant o grup original

All the songs in Pitch Perfect

En la pàgina següent de la mateixa web trobaràs els videos. Alguns no estàn disponibles, peró els pots buscar en altre lloc web.

Videos

Compartisc seguidament  quatre cançons,- les meues preferides-, que no es troben en els enllaços anteriors:

La primera es troba en el Riff-Off de la piscina: a veure si la reconeixes, comparant-la amb l´original, titulada Feels like the first time  del grup Foreigner, que la va fer al voltant de 1978. La segona també pertany a la mateixa sequência i Anna Kendrick fa honor a la versió original, de 1999, del grup Blackstreet amb Dr. Dre i Queen Pen : No diggity


Les altres dues apareixen en la final dels Treblemakers: compara-les amb les originals: Bright Lights Bigger City del cantant CeeLo Green, i Magic del cantant B.o.B acompanyat en la tornada per Rivers Cuomo, cantant del grup Weeze: Per acabar, ací tens l´enllaç de  Cups, per practicar un poc en casa. A veure si podem treballar i  disfrutar!
No hay comentarios:

Publicar un comentario